image1 image2 image3

WELCOME TO MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO DO CREATIVE THINGS | SIMPLE IS MY LIFE

Glassy Text [PSD Tutorial]

Basic Idea On Adobe Phothoshop
[How to Create Glassy Text]


click image for full image

Salam kepada semua blogger. hurmm hari nie nak share apew lak yew. Just Simple idea. kali nie nak tunjuk macm mana nak buwat text anda kelihatan Glassy mcm gambar diatas. Kire ala-ala Vista la gitu.hehe. Okkeyh kita mulakan...



Langkah 1

langkah pertama adalah kita nak create Background. Jadi, Create new dan setkan resolusi 1024 x 768.

Seterusnya adalah apa yang perlu anda lakukan, pilih pda Gradient Tool dan setkat warna:
(klik gambar tersebut untuk lihat lebih jelas)








set kan warna pertama anda #05BA4D kemudian set kan warna kedua pula #0D8B57 dan setkan warna ketiga #070707.

settelah selesai, setkan Gradient tersebut mengikut citarasa anda dan Drag Gradient tersebut pada antaramuka Background tadi. seperti pada rajah dibawah.



selesai sudah untuk buat Backgraound dia. Okeyh kita ke langkah seterusnya pula.


Langakah 2

Langkah 2 adalah pertama kali letakkan apa-apa text yang anda ingin letakkan. Dan setkan warnanya #68ffa4 atau yang cerah dari Background anda.




Langkah 3

Baiklah, sekarang apa yang perlu kita buat disini adalah setkan pada text tersebut supaya ia menjadi lebih nampak "Glassy"

pilih pada Layer > Layer Style > Blending Option. setkan seperti pada rajah di bawah. (Jika ingin lihat secara jelas, Klik pada gambar tersebut)







selesai. jadi perkara seterusnya ialah untuk membuat text tersebut nampak lebih menarik.

Langkah 4

Langkah seterusnya, pergi ke bahagian Layer dan pilih pada text. Disini anda perlu Ctrl+ klik pada bahagian text seperti pada rajah dibawah:



Setelah selesai membuat selection pada text tersebut, pergi Select > Modify > Contract. Dan setkan pada 7 pixel. seperti pada rajah dibawah.




setelah selesai, Copy dan buat New Layer dan pastekan pada New Layer tersebut.




Langkah 5

Sekarang apa yang kita ingin lakukan ialah pergi ke Marquee tools > Elliptical Tool. dan select pada permukaan atas sahaja seperti pada rajah dibawah.




setelah itu pergi pada Select > Inverse. Setelah ia select pada semua permukaan, Delete kan.
Selepas itu Setkan Layer tersebut menjadi Screen dan setkan juga Opacity pada 25% seperti pada rajah dibawah.




Baik ia akan lebih kelihatan Glassy. Baik langkah seterusnya adalah kita ingin membuat text tersebut menjadi bersinar.

Langkah 6

Pertama sekali, buat New Layer, selepas itu pilih pada Polygon Tool atau tekan (U). seterusnya setkan polygon option seperti pada rajah dibawah.





Setelah itu, anda boleh meletakkan polygon tersebut mengikut kreativiti anda.



selesai....

Jadi hasilnya anda akan dapat seperti pada rajah diatas. Selamat Mencuba...

Download Project PSD Glassy Effect Here

Share this:

CONVERSATION

6 Komen:

  1. salam..awk...nak tanya..ni awak gune adobe photoshop version yg ke berape ek??
    sbb sy try nk wat mende ni tapi photoshop kite cm x same je..huhu

    ReplyDelete
  2. Hope that through the network to help more health or economic needs a friend
    Easy on the method used to help alleviate their financial burden while allowing family members restore their health,
    Through the Internet at home, you can easily understand the cause ...
    Free registry experience:
    http://sn.im/vemma_usa
    Thank you for your time reading, do not give up the chance to even know, know no loss to you!

    ReplyDelete