image1 image2 image3

WELCOME TO MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO DO CREATIVE THINGS | SIMPLE IS MY LIFE

Make It Fire [ PSD Tutorial ]

Basic Idea On Adobe Photoshop
[ How to Make Firely ]

Salam kepada semua blogger. Hari ini saya ingin berkongsi bersama mengenai salah satu Basic Idea yang mudah dalam mengilustrasikan gambar. Kali ini saya ingin menunjukkan cara bagaimana untuk membuat suatu gambar diilustrasikan bersama dengan api.


seperti Rajah di bawah


Rajah 1.1



Kita Mulakan!!

Baiklah apa yang anda perlu anda ada adalah gambar anda atau ape - apew pun yang anda mahukan dan gambar api. Sila download kat sini [Fire Flame]





LANGKAH 1.

Buka Adobe Photoshop anda (Recomended CS2 and Above). Selepas itu open file "Fire Flame" tadi ke workstation. selepas itu, Pilih pada Tools > Magic Wand. Select pada bahagian api sahaja seperti pada rajah dibawah.



LANGKAH 2

selepas pilih pada bahagian api, buka Gambar yang anda inginkan. File > Open > Gambar anda



selepas fail gambar anda telah dibuka, Paste kan gambar api yang telah di Copy tadi pada Gambar anda. Seperti pada rajah di bawah:


LANGKAH 3

Seterusnya, pada bahagian Layer di bahagian bawah kanan sekali tu setkan pada layer Api tadi, pilih Screen. seperti pada rajah di bawah.



LANGKAH 4

Selepas hasil tersebut, pilih pada Tools > Eraser tools, selepas itu setkan Radius dan padamkan pada bahagian yang tidak diingini seperti pada rajah dibawah ini.


Baik, dah jadi dah. Sekarang ini pula kita ingin membuatkan ia lebih nampak bercahaya.


LANGKAH 5

Pertama sekali anda perlu membuat layer yang baru Layer > Create new layer.


selepas itu, pilih Brush tools Tools > Brush tool, dan kemudian setkan radius [ Master Dimeter =921 , Hardness 7%] tersebut seperti rajah diatas. Dan seterusnya Pilih pada Color Select Pilih warna yang cerah (Kuning).

Langkah seterusnya warnakan ia pada api tersebut seperti pada rajah dibawah:

selepas itu, tukar warna yang lebih gelap sedikit dan lakukannya kembali.


LANGKAH 6

Selepas itu, pergi pada Filter > Blur > Gaussian Blur. Dan kemudian setkan Radius seperti pada rajah dibawah:



Setelah dapat pada rajah tersebut pergi pada Layer setkan layer tersebut pada Lighten seperti pada rajah dibawah:


Sudah siap. dan anda akan dapat hasilnya. jadi selamat mencuba.


Akan datang Cool Text Tutorial Cooming soon..
only on NighBerkz Site
PSD Tutorial

Share this:

CONVERSATION

17 Komen:

  1. tak berjaya..haha..ada ym?add aku putra_marzuki

    ReplyDelete
  2. to Putra: Owh yekew. tak pew2 aku leh tolong. adew papew masalh kew?

    ReplyDelete
  3. Best gak ni, try la kat poli...
    Aku nak letak api kat atap poli..leh ?
    hahaha..
    Pe pun gempak siot, ko nampak macho

    ReplyDelete
  4. propito: wat2 jgn x wat.. hak3..
    met gempak an..

    ReplyDelete
  5. to Propito: hakhakahk adew nak wat mcm tu.hhehehe, tpi okeyh gak pew.hekhek bru real.heheh. thnks bro

    to Izan.hehe taw x pew. heheh try for your best.heheh

    ReplyDelete
  6. bilik hostel ni..
    mcm kt PSIS ar...
    *tetibe

    tp 70% ko bdk PSIS..
    based on the curtain!
    Haha

    Tp bagus gak ko ni..
    ko terang dengan detail..
    very detail kot..

    Its a good sharing!

    Daaaaaaa~

    ReplyDelete
  7. Thankss to all..haha. haah aku dak PSIS jew.hekheke tahnks semua coz bagi support..

    ReplyDelete